Kiedy trzeba do dentysty - Dla dentystów

Kiedy trzeba do dentysty - Dla dentystów dentysta katowice
początek poważniejszych kłopotów. Nie ignorujmy więc tego problemu i jak najszybciej umówmy się na wizytę u dentysty. Specjalistyczna wiedza pozwoli profesjonaliście dokładnie ustalić uszkodzone miejsca ? także te, o których nie mamy jeszcze pojęcia ? i podjąć skuteczne działania w celu ich zażegnania. Wystarczy jedna lub ewentualnie dwie, trzy wizyty, aby pozbyć się widma poszerzającego zepsucia zębów. Sam zabieg plombowania nie będzie czymś, co zada nam wyjątkowo dużo bólu lub utrudni życie na jakiś okres. Coraz lepsze technologie i fachowość przekładają się na płynność przy wykonywaniu i wygodę klienta. Nie mamy się czego obawiać odwiedzając dentystę w celu załatania luk w naszym uzębieniu. Wystarczy jedynie wygospodarować nieco czasu.Cukier szkodliwy dla zębówUważajmy na spożycie cukru! To naprawdę ważne uwaga. Nie jest to takie proste, jak mogłoby się wydawać - niestety nie wystarczy po prostu nie słodzić, ponieważ cukier znajduje się w bardzo wielu produktach przetworzonych. Bardzo często nie zdajemy sobie nawet z tego sprawy. To, że jest w napojach i sokach owocowych, to raczej już wiemy. Niestety - możemy go znaleźć w mniej oczywistych produktach, takich jak gotowe sosy do makaronu, zupki w proszku, nawet wędliny. Cukier nie tylko jest odpowiedzialny na nadwagę i cukrzycę, ale również jest tym czynnikiem, który powoduje próchnicę. Poza tym możemy go wykluczyć z diety całkowicie - nie jest do niczego potrzebny (nie mówię tutaj o całej grupie węglowodanów, tylko o białym cukrze!). Jeżeli lubimy słodki smak, spróbujmy wykorzystać stewię - jest naturalna, nie ma żadnych kalorii i nie zepsuje naszych zębów. próchnica - definicjabakteryjna choroba zakaźna tkanek twardych zęba objawiająca się demineralizacją substancji nieorganicznych i następnie proteolizą substancji organicznych z powodu działania kwasów wytworzonych przez bakterie w płytce nazębnej w wyniku metabolizmu cukrów pochodzenia zewnątrz- i wewnątrzustrojowego. Głównymi bakteriami odpowiedzialnymi za rozwój próchnicy są L. acidophilus oraz paciorkowce, a z nich najważniejsze to Streptococcus mutans. Inne próchnicotwórcze bakterie to: S. salivarius, S. mitis, S. sanguinis, S. faecalis. Bakterie te są zdolne do zainicjowania procesu próchnicowego, poprzez wytwarzanie kwasów w wyniku metabolizowania cukrów (głównie kwas mlekowy). Zakwaszone środowisko (pH poniżej 5,5) sprzyja demineralizacji szkliwa. Ponadto bakterie te uczestniczą w powstawaniu płytki nazębnej. Stanowi ona doskonałe środowisko dla rozwoju bakterii pierwotnie tlenowych, a z czasem względnie beztlenowych. Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Pr%C3%B3chnica_z%C4%99b%C3%B3w